Alergeny
Seznam alergenů
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU Č. 2000/13 O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POTRAVINÁCH SPOTŘEBITELŮM
Informace o alergenech
Z nařízení vyplývá:
Zákazníkovi musí být vhodným způsobem sdělena informace o obsahu alergenů, nebo musí být vhodným způsobem informován o dostupnosti takové informace, např., že informace o alergenech obsažených v pokrmech obdrží na požádání u obsluhy.
Hlavní skupiny alergenů jsou:
- obiloviny obsahující lepek
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- jádra podzemnice olejné /arašídy/ a výrobky z nich
- sójové boby a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- skořápkové plody: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg
- vlčí bob a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Jednou z forem upozornění může být např. Předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání. Zákazníku musí být vždy viditelně, prokazatelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy. Upozorněním viditelně umístěnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka“. Po vyzvání obsluha předá informaci o alergenu obsaženém v daném pokrmu.
Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.